Dashboard


Hi! welcome to my blog. feel free to navigate around. ๐Ÿ‘
Tutorial Header Transparent
Friday, September 9, 2011 โ€ข 8:54 PM โ€ข 6 comment[s]
Your hand in mine, we walk the miles .

Heyy ! Lamenyer tak bagi tutorial kt korang kan . Heee , raye meh pluss PMR akan dtg beberapa hari lagi ==" OMG SUCKS ! okay , kite bukan nk cite psl nhe , skg nhe Lissa nk ajar cara nak buat Header Transparent . Tuto nhe direquest oleh Sofea Ariesya.




Header Transparent dibuat gune Photoscape nd Gimp


 Firstly , korang pegi Photoscape. kalau tade download Sini
 Then, buat header ikut kesukaan korang. size header ikut blog korang okay. Nak tawu ape size header korang tngok tutorial Sini [bukan link blog Lissa]
 Edit, edit dh hbs. korang save kt folder korang.
 Then, buka Gimp. kalau tade download Sini
 Click File > Open > Click header korang > Open
 Then , naty dea kua cnie .


 Then , korang click Layer > Transparency > Add Alpha Channel . Naty secara automatik dea akan jadi transparent bile korang dh del naty .

 Then , korang click kt gmbr yg Lissa bulatkn kt bwh nhe. lps dh click gmbr tuh. korang ajukan bnda tuh kat gmbr header korang. nty ade benda gerak-2 tepi gmbr uh. Then, korang tekan DEL kt papan kekunci korang eh. bile dh DEL header tuh akan jd cnie.


 Dah buat ? Okay , skg pegi File > Save As. tgok gmbr utk langkah seterusnya.


 Then , bile dh tuka nd korang click save . ade lagi satu kotak kua . tgok bwh nhe .


 Then , save :) Kalau ade tak paham sila gtaw eh .

Labels:


ยซ Newer
Older ยป